Hvorfor er konspirasjonsteorier farlige?


Konspirasjonsteorier som kuriosa



Mange ser på konspirasjonsteorier som kuriøse, litt naive historier, som forsimpler og forståeliggjør et komplekst emne. Konspirasjonsteorier kan i stor utstrekning oppfattes som en type moderne religion i oposisjon til et stadig mer scientistisk verdensbilde.  I motsetning til (de fleste) religioner som er forankret i en tradisjon og historie - er de fleste konspirasjonsteoriene grunnleggende moderne og i sin ytterste konsekvens - absolutt plastiske. Konspirasjonsteoretikere er overbevist om at de forstår  noe som bare få erkjenner, at man skal misjonere dette budskap, og mest viktig: At all informasjon og alle fakta er viktig, og at alt skal leses og tolkes på bakgrunn av en konspirasjonsteoretisk rammefortelling.

Paranoia, nye & gamle fiendebilder

Man trenger ikke å lese mye på Nyhetsspeilet.no før man ser hvordan konspirasjonsteorier utgjør en treenighet sammen  med New Age religion, og alternativ medisin. På nyhetsspeilet er det like så naturlig å skrive om nye naturlegemidler, Chakrahealing & aliens, som konspirasjonsteorier om angrepet på World Trade Center i New York.
Det som er litt oppsiktsvekkende, er hvordan den konspirasjonsteoretiske optikken blir overført til den alternative medisinen og New Age-religionen. Påstander som eksemplifiserer dette er: "Man kan kurerer kreft med naturmedisin (en oppfattelse på bakgrunn av en holdning til alternativ medisin), men på grunn av en skyggeregjering som holder hånden over de onde legemiddelfirmaene, får ikke menneskene tilgang til denne viten (konspirasjonsteoretisk oppfattelse). For et faktisk eksempel på dette kan man se i Nyhetsspeilets artikkel om Ti myter om brystkreft



Konspirasjonsteori & revisjonisme

Siden utgangspunktet for konspirasjonsteoretikere er at mektige mennesker skjuler den egentlige sannheten og har en dagsorden som handler om å undertrykke alle andre, kommer konspirasjonsteoretikere i oposisjon til vedtatte sannheter. Hos mange starter det med en kritisk forhold til øvrighetspersoner og "makten", fortsetter med tvil og konspirasjonsteorier om 11/9 2001, og videre til en opfattelse der hele historiern er en mulig fordekt konspirasjon. Jeg ble derfor ikke overrasket da jeg fant den første revisjonistiske artikkelen på Nyhetsspeilet, nemlig artikkelen "Noen spørsmål om Holocaust" - der artikkelforfatteren - Morten Kielland - ved hjelp av klassiske revisjonistiske tekster av blant annet David Irving, mener at folkemordet på jødene aldri fant sted.

Det spennende er hvordan artikkelforfatteren skriver seg inn i den konspirasjonsteoretiske narrativens utvikling. I en tekst der artikkelforfatteren skriver om hvem han er, skriver han:

"For noen år siden oppdaget han at den offisielle versjonen av 11. september-dramaet innebar fysiske umuligheter og dermed måtte være et bevisst forsøk på manipulasjon. Det skulle bli starten på en ny erkjennelse av hvordan menneskeheten er blitt undertrykket og manipulert over svært lang tid, ikke bare politisk og økonomisk, men også som de kraftfulle åndsvesener vi i virkeligheten er."her


Han begynner med å sette spørsmålstegn på angrepet på World Trade Center og fortsetter med å sette spørsmålstegn med historiske sannheter, og en logisk konsekvens i forlengelsen av dette er å tvile på Holocaust. Hvis alt annet er løgn, er det logisk å betvile Holocaust.

Den konspirasjonsteoretiske optikken er farlig fordi den tviler på all informasjon, - er overbevist om at alt har en menneskelig årsak , og ikke minst, - at noen som vil menneskene ondt skjuler den egentlig sannheten.
Derfor vil konspirasjonsteoretikere alltid trekkes mot ekstreme radikale politiske bevegelser som har funnet den endelig sannheten. Dette er bevegelser og enkeltpersoner som er villig til å gå langt for å kjempe for sin sak (f.eks i tilfellet med Timothy McWeighs angrep på den føderale bygningen i Oklahoma) Og hvorfor ikke. Hvis de man kjemper mot ondskapen selv, forsvarer det vel bruken av alle midler, ikke sant?


Totalitarisme

Konspirasjonsteori er mer enn skjeive fortellinger om UFO'er, eller usannsynlige historier om "cover ups" og hemmelige skyggeregjeringer. Konspirasjonsteori er misforstått kvasivitenskap, pervertert kritisk tenkning, men aller mest, en faktabasert paranoid dragning mot totalitarismen. 

Kommentarer