Maya, klimaovergrep og flygende tallerkener



I den konspiratoriske verdensanskuelse er det tre ting som for øyeblikket biter seg fast, nemlig Mayaspådommen om verdens undergang i 2012, klimaløgnen og ikke minst at Obama kommer til å "vise verden" at det finnes liv på andre planeter. Man kan kanskje kalle disse tre memene for konspirasjonsteoriens haute couture. Konspirasjonsteoriene om svineinfluensaen er allerede yesterdays news, og det finnes i tilegg en hel underskog av mer eller (fortrinnsvis) mindre gjennomtenkte narrativer som omhandler Nazister som lever på sydpolen, den onde sammensvergelsen bestående av frimurere, den sionistiske kongress og ikke minst den hemmelige staten i staten - som regel USA.

History repeats itself
Konspirasjonsteorier er på ingen måte et nytt fenomen og har lange historiske røtter, og både religion og politiske teorier på høyre- og venstresiden har i en eller annen grad inkorporert typer av konspirasjonsteori. Tenk bare på borgerskapet i det kommunistiske manifest eller hvordan mange kirkesamfunn betegner ondskap som en beregnende, konspirerende ondskap som er ute på lokke de gode mennesker i forderv. Det som synes enestående i vår tidsalder, er konspirasjonsteorienes vekst, plastisitet, mangel på fokus, og ikke minst deres umerkelige inntog i det offentlige ordskiftet.
Noen linker:

Konspiratørene:

Konspirasjonsteorienes infant terrible i Norge: Nyhetsspeilet
Konspirasjonsteori/venstreside mash-up: NWO-resistance Norge (legg merke til symbolbruk og hvilke organisasjoner som støtter denne paraplyorganisasjonen)
The Grand old man of conspiracy ”David Icke
En enorm samling av mer eller mindre velgjennomtenkte konspirasjonsteorier. Abovetopsecret

Motgiften:

Den tvilsomme humanist http://dentvilsommehumanist.blogspot.com/

Kommentarer