Det beste fra 2011



Flaskene er tømt, fyrverkeriet skutt opp og vi bombarderes med reklamer for slankekurer, dating-tjenester og januarsalg. At er som det alltid har vært disse første dagene i det nye år. Det er tid for refleksjon, renselse og ikke minst et tilbakeblikk på hva som har vært. Jeg presenterer her en personlig topp 5 liste fra 2011 bestående av en nettside, en app, en bok, et album og en tv-serie.

Betraktningar
For å ta nettsiden først. I forbindelse med terroren den 22 juli i Oslo viser Øyvind Strømmen på sin hjemmeside Betraktningar  at han styrer utenom de tradisjonelle fiendebildene og forklaringsmodellene og viser hvordan Anders Behring Breiviks handlinger både er en representant for en ny form for høyreekstremisme, samtidig som ABB's ideologi baserer seg på konspirasjonsteorier og memer som man finner i andre konspirasjonsteoretiske bevegelser. Det Strømmen skriver er gjennomresearchet, velskrevet, tydelig og ikke minst, kritisk til flere sider av det politiske spektrumet.

Wordfeud
Min favoritt-app fra siste år er nok Wordfeud. for Android og Iphone Dette lille programmet er en variasjon av det mer kjente spillet Scrabble, der man bygger ord i et oppsatt skjema og vinner poeng utfra bokstaver og bokstavkombinasjoner. Det kan bla spilles på norsk, dansk og engelsk, og kan både spilles mot venner eller tilfeldige motstandere som Wordfeud finner.
Et et meget avhengighetsskapende spill.

Freedom
Den beste boken fra 2011 er et vanskelig valg. Ikke fordi jeg leste spesielt mye av det som kom ut i 2011, men fordi jeg leste mange virkelig bra bøker som kom ut i 2010, og valget faller derfor også på en bok som ble utgitt i USA i starten av september 2010, nemlig Jonathan Franzens "Freedom". En bok som er en altfor tung og massiv paperback, men som likevel fenger og leverer et nydelig og humoristisk bilde av løsrivelse, søken etter identitet og familieforhold. 

The Hunter
Årets album sto mellom to album nemlig PJ Harveys "Let England Shake" og Mastodons " The Hunter". Det førstnevnte er et spinkelt og noe eksentrisk anti-krigsalbum der musikken er basert på en engelsk folktradisjon, blues og pop, mens det sistnevnte er et seigt, tungt og merkelig innbydende Mastodon-album.
Hvis jeg tar antall gjennomlyttinger som utgangspunkt, blir jeg nødt til å velge "The Hunter".

Justified
Det har vært mange spennende TV-serier dette året, og siden jeg er en sucker for Sci-fi var Falling Skies en stor, men likevel ikke helt optimal opplevelse. Den TV-serien som virkelig fanget meg i 2011 var "Justified".
Justified er en TV-serien om US Marshall Rayland Givens som på grunn av hans overdrevne voldsbruk, og de mange skuddvekslinger med kriminelle blir forflyttet til sin hjemby i Kentucky. TV-serien er like deler spagetti-western, familiekrønike og shakespeariansk drama. Timothy Olyphant er fabelaktig i rollen som Rayland Givens.



Kommentarer