Breivik, manifest og et forsøk på å forstå en usammenhengende ideologisk sammenheng


Etter å ha lest det infamøse og mer eller mindre usammenhengende manifestet, er det tydelig at ABB selv har skrevet en usammenhengende tekst som ofte er mer kontradiktorisk og meningsløs enn sammenhengende og meningsbærende, samtidig som han trekker på noen eksisterende memer og tankemønster av en mer tydelig karakter.

Noe av det fundamentale i ABBs manifest må være hans fokus på en radikal motsetning mellom godt og ondt (en form for puritanisme kunne man kanskje kalle det) der venstresiden/multikulturalismen er det radikale onde som må utryddes før (og her kommer en type eskatologisk tenkning inn) man selv blir utryddet. Likeledes mener han at det finnes en bevisst og (mer eller mindre) hemmelige plan om å underlegge seg Europa og ødelegge de tradisjonelle verdiene, altså en teori om en konspirasjon.
Kanskje man kan koke det ned til dette; En tro/ideologi basert på binære motsetninger og konspirasjonsmytos, der ABB har gitt seg selv status som frelseren i de siste tider.

Jeg tror det er vanskelig å prøve å lese ABB inn i en etablert ideologi eller en sammenhengende politisk agenda, men man kan finne strømninger og tankesett som har vært med å forme hans begrunnelse deriblant en radikal anti-islamisme. Dog er det er nok frelsermyten som står sterkest som personlig begrunnelse for dette overgrepet på sivilbefolkningen. Her er det kanskje viktig å merke seg at noen av de mest vanlige psykoser innenfor psykiatrien er Jesus-syndromet og en paranoia der alt er en gigantisk konspirasjon.

Det er dermed ikke sagt at ABB er psykisk syk, men snarere det at disse to trekkene ligger latent i det moderne menneskets verdensoppfattelse og kan radikaliseres hvis forholdene legges til rette. 

For å si det litt flåsete: Manifestet bærer preg av en slags kristen-luddities-reaksjonær-radikal-konspiratorisk nostalgi der man ønsker å skru tiden tilbake til år null. Denne “bevegelsen” har minst like så mye til felles med Pol Pot som med Nazistene.


Noen kommentarer 
Her har jeg samlet noen kommentarer og analyser fra forskjellige aviser og magasiner som spesielt fokuserer på Anders Behring Breiviks selvforståelse og ideologiske bakgrunn.



Kommentarer