Fredagslesing #5

Fredagslesing er en ukentlig oversikt over artikler og essays jeg mener flere burde ta en titt på. Denne gang har jeg valgt artikler som handler om hvordan smak fungerer, om den stadig økende internettsensuren i Danmark, om vanens makt, om forholdet mellom politisk tilknytning og personlighetstrekk, og om oppdagelsen av den mest dyptlevende arten man har funnet til nå.

Oppdagelsen av det hitill ukjentet insekt Plutomurus Ortobalaganesis i huler nesten 2000 meter under jordens overflate, er et resultat av en nesten 10-årig ekspedisjon i meget dype hulesystemer  i Abkhasia.

Live Science om insektet Plutomurus ortobalaganensis





Jonah Lehrer, forfatteren av den psykologiske bestselleren "How we decide" har skrevet en kort artikkel i Wall Street Journal om vanen, og hvorfor vaner er så viktige i menneskers liv.
 How habits holds us, av Jonah lehrer 

Sensuren i Danmark har blitt enda strengere etter at et dom fastslo at teleselskapet (og internettleverandøren) 3 skulle stenge tilgangen til Grooveshark. (Modkraft om dommen
Danmark er allerede på listen over de steder i verden som mest aktivt bruker DNS-blokkering for å hindre borgerne å nå informasjon som ligger utenfor Dansk lovgivning og kanskje i enda større grad, informasjon som ligger utenfor rekkevidden til de danske representantene for mediainustrien - antipiratgruppen. Samtidig viser en uavhengig rapport at mediaindustrien har det godt og øker intjeningen på tross av, eller kanskje nettopp på grunn av fildelingen. Kulturindustrien lever og har det godt fra Information

NPR skriver om forskning på smak og hvordan smak i større grad enn tidligere antatt er avhengig av kontekst. " Does taste Depend on Context"

Chris Mooney skriver om politisk tilhørighet i forhold til personlighetstyper og personlighetstrekk. Provoserende og meget spennende lesning. Want to understand republicans, first understand evolution.
(Fra Huffington Post)


God helg!

Se også

Kommentarer